tigiad_sayi_30-92

CHA


Bursa’da 4 fuar birden kapılarını açtı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)’nın desteği ve Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD)’nin işbirliğiyle hazırlanan fuarlar kapılarını ziyaretçilerine açtı.
10. Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Kesme, Delme Teknolojileri, El Aletleri, Pnömatik ve Hidrolik Fuarı,9. Elektrik, Elektronik, Otomasyon, Aydınlatma ve İletişim Fuarı, Bursa 2. Hırdavat ve İş Güvenliği Fuarı ve Bursa Sac İşleme Teknolojileri 2011, 3. Sac, Boru, Profil İşleme Teknolojileri ve Yan Sanayileri Fuarı ile eş zamanlı olarak açıldı.4 Aralık 2011 tarihine kadar Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açık kalacak fuarları yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.Fuarların açılışına Bursa Valisi Şahabettin Harput’un yanı sıra, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Türkiye İş Güvenliği İşadamları Derneği (TİGİAD) Yönetim Kurulu üyesi Erkan Ateş, ilgili kurumlar ve işadamları katıldı.Vali Şahabettin Harput, Mevlana’nın ‘Dün dünde katlı, yeni şeyler söylemek lazım cancağızım.’ sözü ile konuşmasına başlarken, “Artık yeni şeyler söylemek ve yapmak için bu fuarlar çok önemli. İşin sırrı burada, o zaman biz bu sırrı keşfetmiş durumdayız. Şu anda 4 fuarın burada açılmış olması çok önemli.” dedi.”GÜNDE 3 KİŞİ İŞ KAZALARINDAN ÖLÜYOR”Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD) Yönetim Kurulu üyesi Erkan Ateş ise iş güvenliğinin son derece önemli olduğunu altını çizdi. Ateş, “Türkiye’de yılda 220 iş kazası meydana geliyor ve bu kazalardan dolayı günde 3 kişi hayatını kaybediyor. Ayrıca bu tür kazalarda genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde meydana geliyor. Bu kapsamda yeni hazırlanan son düzenlemeyi yerinde buluyorum.” ifadesini kullandı.

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Coşkun İrfan da Türkiye’de patent başvurularında yeterli seviyede olunmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye’de 1 milyon nüfusa düşen patent başvurusu sadece 15. Bu rakam 60 milyon nüfuslu Kore’de 1 milyon nüfus başına düşen patent sayısı 2 bin 600. Maalesef diyorum, çünkü bunlar bizim dünya arenasında rakiplerimiz. Bizde 15’den 2 bin 600’e çıkacağız. Ama güzel gelişmeler var. Geçen yıla göre bu sene patent başvuruları iki katı arttı ülkemizde, Dünya da ortalama olarak hızla yükselen ülkeler arasında ilk sıradayız. Biz bunları 10 kat 100 kat artırmak istiyoruz.”

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile açılışı yapılan fuarları gezen protokol üyeleri, özellikle yeni geliştirilen icatlar konusunda yetkililerden bilgi aldı.

“4 FUAR İLE TEKNOLOJİNİN NABZI BURSA’DAN ATACAK”

21 ülkeden 351 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla, sanayi şehri Bursa’da hazırlanan fuarlar, metal işleme, sac işleme, elektrik, elektronik, otomasyon, hırdavat ve iş güvenliği konularındaki lider üretici ve ihracatçı firmalar ile yurtiçi ve yurtdışından gelecek profesyonelleri buluşturacak at https://www.bergmanorama.com/.

Ülkenin ve bölgesinin en kapsamlı buluşması olarak sektörlerinde büyük iş imkânları oluşturan fuarlarda, her türlü üretim aşamasında ihtiyaç duyulan; sac işleme makinesinden CNC tezgahlara, elektrik, elektronik ve aydınlatmadan iş güvenliğine, hırdavattan el aletlerine kadar geniş bir alanda kullanılan tüm ürünler bir arada sergilenecek.

Geçen Yıl 31 bin 719 kişi tarafından ziyaret edilen fuarların bu yıl yurtiçi ve yurtdışından 40 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Fuarlara yurtdışından Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna – Hersek, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya gibi ülkelerden davetli iş adamları katılacak. Yurt içinden de Adana, Adapazarı, Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, İstanbul, İzmir, Konya, Trabzon başta olmak üzere 46 ilden alanında uzman profesyonel katılacak.

“İCATLAR FUARDA SERGİLENECEK”

6 ayrı salonda 40 bin metrekare kapalı alanda düzenlenecek fuarlar ile eş zamanlı olarak fuaye alanında, Bursa Valiliği desteği, UPB Uluslararası Patent Birliği’nin organizasyonunda, Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ, Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliği ile hazırlanan İcatlar 2011, Fikirler, Buluşlar, Yeni Ürünler Sergisi gerçekleştirilecek.

Bu yıl Türkiye’de ilk defa düzenlenecek olan İcatlar 2011 ile patent bilincini uyandırmak, bu konuda farkındalık oluşturmak ve ‘Patent, Faydalı Model ve Endüstriyel Tasarım’ alanlarında tescili olan firmaları ve ürünleri fuarda sergilemek amaçlanıyor.

Ayrıca Bursa Eleco 2011 Fuarı’nda endüstriyel potansiyeli yüksek olan Bursa ve çevresinde ihtiyaç duyulan elektrik, elektronik, aydınlatma, otomasyon ve iletişim sektörlerindeki son yenilik ve teknolojiler sergilenecek disconnectthemovie.com.

Fuar süresince düzenlenecek ‘Biyomedikal’ konulu Eleco 2011, Elektrik – Elektronik – Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu’nda elektrik, elektronik, bilgisayar, aydınlatma ve otomasyon alanındaki bilimsel ve teknolojik değişimler konu alınacak.

Yine fuar kapsamında ABD, Almanya, Avustralya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, Cezayir, Çin ve Suudi Arabistan, gibi ülkelerde bulunan üniversite ve endüstri sektöründe çalışan akademisyen ve araştırmacıların bir araya gelecek.

Fuarlar, 1 – 3 Aralık 2011 tarihlerinde 11.00 – 20.00 saatleri arasında, 4 Aralık 2011 tarihinde ise 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

(CİHAN)

2011-12-01

Bursa çalışan için kötü bir şehir!..

İstatistiki veriler içeren konularda bu daha çok oluyor.

Belki…

Rakamlara boğulmuş olunmasından kaynaklanıyor.

Belki de…

Ekonominin daha çok para üzerinden değerlendirilmesinden kaynaklanıyor.

Oysa…

Euro, dolar, borsa dışı mevzular da var ekonominin içinde…

Misal…

İş güvenliği…

Bu konuda Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği’nin Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre açıkladığı istatistikler var.

Bursa, Türkiye genelinde iş kazalarında üçüncü sırada yer almış.

İstanbul birinci…

İzmir ikinci…

Yaşayan nüfusun iç gücüne oranı hesaplandığında Bursa’nın iş kazalarında Türkiye birincisi olduğu söylenebilir.

İstanbul’un nüfusu 20 milyona yaklaşıyor.

İş kazası sayısı 7 bin 991

İzmir 3 milyonun üzerinde bir kent.

Bir yılda yaşanan iş kazası sayısı 7 bin 942.

2 milyon 650 bine dayanan nüfusuyla Bursa’da yaşanan iş kazası sayısı ise 7 bin 580…

Üç ildeki kazaları ve yaşayan nüfusu oranladığımızda Bursa birinci sıraya oturmuş oluyor.

Geçmiş yıllara göre iş kazaları azalma gösterse de oran yine de çok yüksek…

SGK verilere göre yaş guruplara arasında en çok iş kazası 25-29 yaş gurubunda yaşanıyor.

Yine…

İşyerinde çalışan sigortalı sayılarına göre kazaların 1-3 arası işçi çalıştırılan işyerlerinde, işçinin son işveren nezdinde çalışma süresine göre 3 ay-1 yıl arası kıdemlilerde, 2. iş saatinde yaşanıyor.

Meydana gelen iş kazaları sonucu yaşanan geçici iş göremezlik sürelerinin ise kişi başı ortalama 24 gün olduğu tespit edilmiş.

Bu oran erkelerde 24, kadınlarda 18 olarak hesaplanıyor.

Ekonomi açısından iş kazalarının yarattığı kayıp bu rakamlarla açıkça ortada…

Bu konunun ekonomik yanı tabii…

Bir de söz konusu olan insan…

Hayata tutunmak için mücadele verirken, sakat kalıyor, yaşamını yitiriyor.

Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği’nin içine Bursa’ya da alan, Avrupa Birliği Fonları’ndan destekli bir çalışması olacak.

Kalite Derneği’yle 20-22 Şubat tarihleri arasında Kervansaray Termal Otel’de “Kişisel Koruyucu Önlemler” adı altında bir eğitim semineri düzenliyorlar.

TİGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Ateş, seminere Bursa’nın tanınmış firmalarının temsilcileri dışında uluslararası bir iş güvenlik uzmanının da katılacağını not düşüyor.

İş kazalarında korkutan artış

İş güvenliğinde yasal düzenleme için geri sayım başlarken, geçen yıl meydana gelen iş kazaları ve sonuçları bunun ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Şule VURAL ALKAN  05.12.2011 05:00
Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Ateş, Bursa’da 2010 yılında meydana gelen iş kazası sayısında yüzde 62 oranında artış olduğunu belirterek, bu kazalar sonucu 136 kişinin hayatını kaybettiğini, 452 kişinin de yaralandığını söyledi.
Ateş, çalışma hayatının korunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, gelişen teknoloji ile korumasız kalan işgücü faktörünün tek sigortası haline dönüşen iş güvenliğinin bilinçlenmesini hedeflediklerini kaydetti. Bursa’nın gelişen sanayisi ve büyüyen nüfusu ile Türkiye’nin en önemli kentleri arasında olduğuna dikkat çeken Ateş, ’’Ancak iş güvenliği açısından elimizdeki veriler son derece düşündürücü. Bursa’da 2010 yılında meydana gelen iş kazası sayısı yüzde 62 oranında arttı ve bu kazalar sonucu 136 kişi hayatını kaybetti, 452 kişi de yaralandı’’ dedi. Türkiye genelinde ise her gün yaklaşık 220 iş kazasının olduğuna dikkat çeken Ateş, bu kazalar sonucunda 3 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Değişikliği önemsiyoruz

Bu sonuçların özellikle küçük ölçekli işletmeler de öne çıktığını dile getiren Ateş, ’’Bu durum  bugünlerde Bakanlığımız tarafından meclise gelmesi planlanan yasanın önemini arttırmış durumda. Taslak yasada daha önce 50 ve daha üst sayıda çalışan işletmelerden talep edilen iş güvenlik kurulu ve iş güvenlik uzmanı, yeni taslakda 10 ve altı olarak değiştiriliyor ve küçük ölçekli işletmeleri de kapsam altına alıyor. Bu anlamda yapılacak değişiklikleri önemsiyoruz’’ diye konuştu.